Delikatesy pro zdraví: Pár inspirací z domácích surovin

Vařit v zimě jen z místních surovin tak, aby to bylo chutné, pestré a pokud možno i zdravé, je výzva. Není to ovšem nemyslitelné. Samozřejmě, občas něco, co u nás neroste, je třeba použít, ale snažím se vařit zejména z toho, co pochází z našich končin. Tady je pár inspirací.

Lávový koláček se slaným karamelem.

Lávový koláček se slaným karamelem

Na 5 porcí potřebujeme:

Těsto: 200 g vajec, 100 g másla, 100 g čokolády, 75 g cukru, 100 g polohrubé mouky

Pavlova cake

Karamel: 75 g cukru, 75 g másla, 250 g smetany (33%), 15 g soli

Postup:

  1. Nad párou rozpustíme čokoládu a máslo. Do robota dáme vejce, cukr a utřeme do pěny. Potom začneme do směsi opatrně nalévat čokoládu a stále mícháme. Přidáme mouku a lehce ještě mícháme ručně. Potom těsto přelijeme do cukrářského sáčku.
  2. Do hrnce dáme cukr a rozpustíme ho na karamel. Do karamelu přidáme máslo a smetanu, redukujeme dokud nezhoustne. Před koncem osolíme, ať je sladce-slaný.
  3. Silikonové formy vymažeme máslem a nastříkáme do nich těsto až po okraj. Pečeme při 200 stupních asi 8 minut. Upečený koláček opatrně překlopíme na talíř a polijeme slaným karamelem.