Potravinové alergie jsou stále častější.
Válka na Ukrajině zasahuje výrazným způsobem i do zemědělského a potravinářského průmyslu. Právě Ukrajina a Rusko jsou největšími producenty slunečnicového oleje v Evropě.
Pro jeho nedostatek tak mnozí výrobci potravin nyní uvažují o výměně receptur v produktech tak, aby slunečnicový olej nahradili jinými tuky.

V běžných potravinách však taková výměna vůbec není jednoduchá. Na jedné straně musí výrobci zjistit, zda jiné tuky budou v jejich produktu fungovat stejně dobře, ale zvážit musí i to, jak může změna ovlivnit zdraví spotřebitele.
Mezi možnými náhradami jsou také oleje ze sójových bobů či z arašídů, tedy složek, které jsou typickými alergeny. Další, jako například řepkový, kokosový a kukuřičný olej, jsou spojeny s méně častými potravinovými alergiemi.
Na problém upozornila v tiskové zprávě Evropská federace alergiologických a astmatických pacientů.